Rundvlees met witte uiensaus, aardappels en worteltjes

"Ik ben opgegroeid in Nordrhein Westfalen, waar dit gerecht een feestelijke traditie is. Het wordt vaak geserveerd bij trouwfeesten en zondagsmaaltijden. Voor mij is dit gerecht een smaakvolle herinnering aan thuis, iets wat ik altijd bestel als ik naar Duitsland ga."

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees (klapstuk of runderborst)
  • 1 wortel
  • 3 grote uien
  • 1 prei
  • 1 knolselderij
  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 500 gram kleine worteltjes
  • Een beetje bloem
  • Boter om te bakken
  • Selderij, bleekselderij en peterselie

Bereidingswijze

  1. Zet een pan water op en voeg de wortel, 1 ui, selderij, bleekselderij, knolselderij en prei toe. Laat dit zachtjes koken totdat het rundvlees gaar is.
  2. Snijd de overige 2 uien in kleine blokjes en bak ze glazig in boter.
  3. Voeg zout, peper, mosterd, een beetje bloem, citroensap en een beetje suiker toe en laat dit samen koken.
  4. Voeg wat vocht van de bouillon toe, houd een deel van de uien apart en pureer de rest tot een gladde uiensaus. Voeg de apart gehouden uien terug.
  5. Kook de aardappels tot ze gaar zijn en garneer met peterselie, boter en zout.
  6. Kook de worteltjes tot ze gaar zijn en garneer met peterselie en eventueel wat suiker.
  7. Snijd het gare rundvlees in plakjes en serveer met de uiensaus, aardappels en worteltjes.