Een gevulde wrap, groene curry of broodje hummus. Het maakt niet uit wat je bij ons eet. Sociale impact zit er altijd in. Want de helft van onze winst gaat via Stichting Albron naar projecten die zorgen voor sociale verandering. Zo draagt ieder bord dat wij serveren bij aan de maatschappij!

Van slim idee naar sociale impact

Voor Albron begon het allemaal in 1899 toen we haven- en spoorarbeiders aanmoedigden om koffie te verkiezen boven een borrel in de kroeg. Dat was niet alleen beter voor henzelf, maar ook voor hun families en de mensen om hen heen.
Van dit kleine idee groeide onze organisatie uit tot wie we vandaag zijn, samen met onze medewerkers, opdrachtgevers, gasten en partners. Wat het beste is? Als wij groeien, groeit onze impact met ons mee. Want al sinds dat allereerste begin is Stichting Albron onze eigenaar. De helft van onze winst zetten we actief in om sociale projecten te financieren die onze maatschappelijke impact vergroten.

Ons doel? Een nieuwe lunchcultuur op basisscholen in Nederland.

Luncharmoede aanpakken

We geloven in het recht van elk kind op een goede maaltijd. Daarom zijn we trots op onze founding partner a.s.r. en LunchMaatjes als onze eerste partner. We ondersteunen hen in het laten groeien van oplossingen die luncharmoede bestrijden zodat geen enkel kind meer met honger in de klas zit.

Voedingseducatie bevorderen

Kennis over goed eten zou geen luxe moeten zijn. We streven ernaar om bewustwording te creëren over gezonde voeding en voedingseducatie te bevorderen, waardoor iedereen in staat is om gezonde keuzes te maken.

Kansen bieden op de arbeidsmarkt

We openen onze deuren voor mensen die een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. Dit doen we al met stage-, werktrajecten in de keukens van LunchMaatjes, maar ook door samen te werken met partners en leveranciers die zich inzetten voor het bieden van kansen aan deze doelgroep zoals De Koekfabriek. En natuurlijk met onze eigen sociale concepten Brownies&downieS en Smaakchef.

Samen zorgen voor sociale verandering

Met de lancering van onze eigen social incubator zetten we onze mensen en middelen in om een nieuwe generatie slimme initiatieven te laten groeien. Dit programma voor sociale ondernemers biedt niet alleen financiële steun vanuit de Stichting, maar ook actieve ondersteuning vanuit ons netwerk en de expertise van al onze medewerkers en partners.
Onze missie is het bijdragen aan ondernemers en hun impactvolle ideeën op het gebied van voeding, welzijn en kansengelijkheid. Samen kunnen we deze uitdagingen overwinnen, ongeacht hoe groot of complex ze zijn. Met onze gezamenlijke inzet streven we naar structurele inzet, blijvende systeemveranderingen en duurzame positieve impact op de samenleving.

LunchMaatjes en a.s.r.: één keuken zet de deur open naar het hele land

In onze aanpak is LunchMaatjes als impactonderneming een essentiële schakel. Natuurlijk omdat geen enkel kind het verdient het om met honger in de klas te zitten. Het aanbieden van een gezonde en voedzame lunch heeft op hen een levenslange impact.
Maar er is meer. LunchMaatjes onderscheidt zich niet alleen door hun missie, maar ook door een slimme aanpak. Lunchkeukens zijn vaak niet de hele dag in gebruik. Daarom zetten we ze in voor de productie en distributie van gratis schoollunches. Bereid door een uniek LunchMaatjes team, op basis van kansengelijkheid en gedragen door onze Albron collega’s op locatie. Zo maken we optimaal gebruik van beschikbare middelen en mensen en dragen we bij aan een betere toekomst voor alle medewerkers.
Op deze manier werken we al samen met onze klant a.s.r.. Door het maximaal mogelijke uit hun keuken te halen en geen meter ruimte te verspillen, kunnen we alle kinderen van 15 Utrechtse scholen voorzien van een onbetaalde lunch.
Door steeds meer van deze plekken te openen, veranderen we steden en versterken we de sociale samenhang. Voor de kinderen en de ouders, op de scholen in de buurten waar ook onze opdrachtgevers actief zijn. Eerst in Utrecht en dan daarbuiten. We gebruiken ons netwerk en onze kennis om een sterke basis te bieden voor betrouwbare groei en vermenigvuldiging. Met als doel: een nieuwe lunchcultuur op basisscholen in Nederland.

Word partner en geef ieder kind toegang tot een gezonde lunch

Samen krijgen we dit voor elkaar. Sluit je aan en deel met ons het streven naar een positieve impact. Of het nu gaat om financiële bijdragen, een keuken of het inbrengen van kennis en kunde, jouw steun is van onschatbare waarde. Doe mee en maak het verschil mogelijk!

Voor klanten met een bedrijfsrestaurant in Utrecht en daarbuiten

Ons doel voor 2025? Het aantal uitgedeelde lunches in Utrecht te laten groeien tot 6.000 per dag. Zo maken we van Utrecht de eerste luncharmoede vrije stad van Nederland! En inspireren we andere steden hetzelfde te doen. Albron heeft 500 lunchkeukens door heel Nederland en dus kan iedereen, in elke stad op een locatie, meedoen. Met elke extra keuken en ingelegde euro vergroten we het aantal kinderen dat gezond kan lunchen ongeacht de portemonnee van de ouders. Meedoen is meer kinderen voorzien van de voedzame maaltijden die ze verdienen.

Voor iedereen die bij ons eet

Wist je dat elke keer dat jouw team iets eet of drinkt, de helft van de opbrengst al naar onze Stichting gaat? Wil je jouw impact aantoonbaar vergroten? Doe dan mee met ons fundingprogramma en maak met ons een positief verschil. Als je meedoet, zetten we jouw bijdrage graag onderaan de kassabon, als bewijs van de impact die je hebt gemaakt.

Stichting Albron

Ilonka Bottema

Head of Impact Stichting Albron 

Ilonka Bottema

Head of Impact Stichting Albron