De ervaring van vers koken versus kant-en-klare maaltijden

De Nederlandse zorgsector staat voor grote uitdagingen. Eenzaamheid en depressie komen steeds vaker voor onder bewoners van zorginstellingen. Met meer dan 350.000 mensen die dagelijks afhankelijk zijn van zorg, is het belangrijker dan ooit om het welzijn van bewoners te verbeteren. Voeding speelt hierin een cruciale rol.

Wat leer je in deze whitepaper?

In deze whitepaper delen we de belangrijkste inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek van Ellen Willemsen, vanuit de master Health Food Innovation Management aan Maastricht University. Het onderzoek vergelijkt de ervaring van bewoners met versbereide maaltijden versus kant-en-klare maaltijden en onderzoekt de relatie met emotioneel welzijn.

Belangrijke bevindingen

  • De warme maaltijd is een belangrijk moment en er wordt naar uitgekeken.
  • Duidelijk hogere waardering voor de smaak en ervaring van versbereide maaltijden.
  • Betrokkenheid bij de maaltijd blijkt belangrijk. 

Waarom vers koken zoveel meer brengt

De interviews met verzorgers bevestigden dat maaltijden een belangrijk sociaal moment zijn in zorginstellingen. Verzorgers merkten op dat versbereide maaltijden vaak meer beleving met zich meebrengen dan kant-en-klare maaltijden.
Voordelen van beleving rondom maaltijden:
  • Het kan ondervoeding tegengaan.
  • De sfeer verbeteren.
  • Kwaliteit van leven verhogen.

“Als je zelf kookt en de beleving hebt, smaakt het eten beter. Ook al koken ze niet altijd zelf, ze hebben invloed, ruiken het eten, en ervaren alles mee.”

Leer meer!

Meer weten over hoe vers koken kan bijdragen aan het welzijn van bewoners in jouw zorginstelling?